Siapa suka makan karipap turun tangan,haha comel terliur tak..pakai acuan je tak reti nak kelim2 macam mak2 tok kita buat..buat pun sikit je utk makan 2 orang je..step 1 buat je inti dulu ala2 buat kari tu tapi jangan letak banyak kuah,agak2 kering je..ikut suka nak letak inti daging/ayam/sardin,.campur kentang sikit..tunggu empuk haa dah siap bahagian inti..
Sementara tunggu kuah masak tu bolehlah prepare kulit karipap,banyak versi untuk kulit karipap ni..ada yang karipap pusing..tapi sy belum try lg yg pusing2 tu byk step,belum siap pusing baby dah bangun haha..antaranya
- 500g tepung gandum (anggaran lebih 30 biji bleh kalo nak buat jual)**untuk makan 2 org cukuplah 1 cawan
- planta/mentega kalo tak de guna minyak masak yg dipanaskan dulu dalam 2 senduk bagi sukatan 500g tepung tadi,saya letak sikit je maklumlah 2 org je ada.
- 1 gelas air yang dilarutkan dgn sedikit garam (letak sikit2,masa uli tu agak2 doh tak melekat di tangan.
Kalo dah siap uli tu,doh tu saya masukkan dalam plastik biarkan seketika,pastu ambil dan bentukkan leper masuk dalam acuan karipap,masukkan inti yang dah sejuk dan kepit..jadi la karipap sebiji..
untuk menggoreng tu,letak minyak banyak biar tenggelam karipap guna api sederhana..masa menggoreng jangan p mana2,tengok je karipap tu agak2 kuning perang angkat.
Buat sendiri puas hati,hahaha kalo beli sbiji 50 sen,4 biji 2 hinggit kalo hantu karipap tu cukupke 4 biji hihihi..rajin2 kan diri di hujung minggu anda,kalo buat banyak boleh frozenkan dulu takpun sedekahkan kat jiran sebelah..dapat juga merasa karipap anda.
No comments:
Post a Comment